Ett indiskt, ett malay och ett kinesiskt kök.

Igår pratade jag lite snabbt med Kitty som var representanten från Handels Göteborg i Malaysia förra året. Det första hon påpekade med glädje över att jag skulle dit var "MAT MAT MAT MAT". Hon hyllade maten upp till skyn. Det roliga är att det jag nästan mest längtar till där borta på andra sidan jorden är just maten. Jag älskar deras starka matkultur. Jag minns alla vårrullar på gatan, den smakrika indiska maten, de stekta nudlarna på flygplatserna, den välkryddade grytan, det perfekta riset, den färska frukten, koriander, koksnötter, Nasi lemak som smakade ljuvligt, citrongräset som man var skeptisk mot först men som man lärde sig acceptera. Alla rätter med koksmjölk som går att variera i oändlighet. All kinesisk och indisk mat jag ska njuta av och reta smaklökarna med. Tänk att under ett halvår får äta precis vad jag vill för att prislappen tillåter. Dock kan jag kanske drabbas av tristess, eftersom jag antagligen inte på ett halvår kommer stå vid spisen en enda gång. Tillgången till eget kök och mataffärer i Asien är lite som att leta nål i en höstack. Men jag får inspireras till tusen och sedan bjuda alla jag känner på Malaymat!

 

En restaurang kanske? Något som är på att öppna?

När vi var i Chiang Mai, Norra Thailand, hamnade vi på något under hos en gammal dam och hennes familjerestaurang. Vi älskade hennes lilla restaurang mitt på ett torg och berömde hennes mat med glädje. När hon sedan berättade, med en extremt bra brittiskt accént på sin thaiengelska, att hon jobbat tio år som mattant på en grundskolan i London var morgondagen ett faktum. Hon skulle lära oss laga asiatisk mat! Hon skulle gå till marknaden och köpa de bästa råvarorna under morgondagen och sedan lära oss allt hon kunde. Det gick sådär. Hennes man blev nämligen lite avundsjukt på hennes sidoverksamhet och skulle hela tiden lägga sig i. Vi började exempelvis att skära och sedan tog han över. Jag började röra i grytan och sen kom han och rörde lite mer bestämt. Men massa gott lagade vi iaf, även om mannen själv gjorde det mesta, vi fick iaf äta och titta på! Men främst inspireras. Inspiration är nyckeln till framgång!

 


Kommentarer
Postat av: Loui

Ooh, spännande, spännande! Jag kommer gärna och äter asiatiskt hos dig, helt i Malaysia, men hemma hos dig nästa år går också bra!



Själv ska jag lära mig koka den perfekta pastan, baka den rundaste pizzan, grilla den finaste fisken och göra den krämigaste glassen. Inte lika exotiskt, men nog så gott! :)



Puss

Postat av: Loui

Jag använde färdigkokta kikärtor. Och de blev supergoda. Jag ska bjuda er på det en dag :)

2011-05-20 @ 12:13:05
URL: http://laureniuslouise.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback