Upp till bevis

Regnet öser ner utanför. Åskan skakar väggarna. Blixtarna lyser upp mitt rum. Jag svettas och har gett upp. Gett upp pluggandet inför morgondagens tenta. Det är svårt att veta nivån på den, vi vet inte hur lång den är och enligt vår malaykompis verkade det som om hon bara kollat lite anteckningar innan hon hade samma tenta idag. Midterm verkar inte vara så stora här. Biblioteket är inte fullt, som det är i Sverige, och folk har inte tentaångest. Frågan är om jag ska ta med mig mitt obligatoriska tentakit imorgon? Kaffe, nötter, macka, vatten, frukt o Vitamin Well. Det sistnämna kan bli svårt att finna. Eller om jag ska köra en mer malaysisk version. Iskaffe med massa socker, solmogen mango, cream crackers, klibbit sockerris, roti telur och en mugg med magginudlar.

Jag slutade iaf plugga för en timme sedan då jag och Astrid istället började dansa till dessa underbara filmer Astrid skapar från våra paradisresor. Titta och njut.

Colours of Asia 1 - Tioman Island

Colours of Asia 1. Tioman Island from astridwilandh on Vimeo.


Colours af Asia 3 - Pangkor Island

Colours of Asia 3. Pangkor Island from astridwilandh on Vimeo.

 


 

 

 


Welcome to my first malaysian wedding.

En professorn på skolans son hade gift sig, eftersom vi är - förlåt att jag använder detta ord -  lite småkändisar på skolan blev vi självfallet medbjudna att närvara på akt nummer två i det malaysiska bröloppsfirandet. Nämligen mottagningen hemma hos brudgummens föräldrar. Det var lite av dropin-stuk och släktingar, grannar, ja hela samhället gick och kom om varandra. Tillställningen kretsade runt två saker, paret och maten. Antagligen var maten det viktigaste. Vi kändes oss lite som turister på wedding-crasher-tour men då stämningen var lycklig och allt var vackert arrangerat kunde vi inte annat än le och ta massa foton, sånt som turister gör.

Allt i Malaysia är en cermoni - så även detta. Det ska vara så högtidigt och uppstyrt som möjligt och symboler är viktiga. Det ska se påkostat ut och gulligt, rosa, puttinuttigt och sen är det bara att tuta och köra.

Varsågoda, jag kunde som ni ser inte hålla pekfingret i styr så det blev ganska många foton. Helgrillat lamm, presentboxar, blomsterarrangemang, svett och tårar.




















Kina Sverige Dubai Syrien

Vår klasskamrat Naif från Dubai känner hela stan. Han kommer från Dubai men har också bott i England, USA, Ungern och lite andra ställen jag inte minns. Han är en givmild rackare som älskar lyx och flär. Det bästa är bara accepterat och vi tror att han verkligen älskar att sätta spätt på sina oljepengar. Hans bror har precis flyttat till Stockholm för att jobba på Karolinska i fem år som hjärnkirurg. Det går bra nu.

För några dagar sedan var vi iaf ute och käkade på en syriansk restaurang. Det var en ovanlig känsla att inte känns symfonierna av malaysiska kryddor och smaker i munnen. Vi njöt av hummus och köfte. Av myntasåser och pitabröd. Det var en rolig blandning av folk, jag och Astrid, Naif och sen 6 kineser. Kineserna tycker jag och Astrid är högljudda och intensiva. Tjejkineserna var så små att jag var rädd att röra dem så de inte skulle gå av på mitten. Ena kinesen är så bitter att vi inte vet om han är ironisk eller dubbelironisk eller bara bitter. Under middagen var det bara tysta och jag och Astrid var de enda som sa något "mmm" "soo good" "amazing" "ahh". Medan Nafi bara påkallade servitriserna hela tiden för att få bästa behandling. Roliga kulturskillnader!


På vägen hem trängde vi alla oss in i en bil och diskussionen handlade om kinsernas amerikanska namn. I bilen hade vi Victor, Paris, Dora, King och Jackie. Hur namen väljs fick vi aldrig riktigt svar på. Fast jag tror det är så enkelt som att man tar sitt favoritnamn man någonsin hört på film. Jag och Astrid ville inte vara utanför så vi döpte genast om oss. Nu är vi June och April. Tillsammans for vi genom natten. Mätta och fyllda med lite mer hopp om att bli kompisar med kineserna i vår klass!













En vecka kvar





Jag slutar aldrig förundras över dessa byggnader och skylinen som vår tillfälliga stad erbjuder.




Vi hittade en ny skybar på Traders Hotel, mittemot KLCC. Ännu en häpnadsväckande syn. Där var det Ladies Night och jag och Astrid sipprade på Sangria på kvällskvisten. Dock en tidig hemgång då veckans sista lektion är på torsdagar klockan 08.00. Det innebär helg för oss på torsdagar klockan tio. Vi ler och ifrågasätter inte vårt schema. I helgen väntar plugg, utgång, bröllop och städning av mitt rum. Hur tvättar man betonggolv? Lägger man på ett nytt lager cement eller polerar? I tisdags var en konstig dag på mässan i Merlaka, jag var tvungen att smälta allt innan jag kunde formulera det i ord. Annars hade texten bara låtit: "Ahhh" "Ohhh" "Hahah" Sjukt" "Ahhh". Det hade varit en ganska bra förklaring med inte särskilt beskrivande. Jag återkommer med texten.












Happy Deepavali!

Idag är det indisk högtig och skolan, hinduer, muslimer, kristna, ateister, gymmet och svenska utbytesstudenter var lediga! Vi hade en vanlig dag. Vaknade, åt yoghurt, konstaterade att en yoghurt var borta, pluggade i sängen, läste vår sjukt intressanta bok International Management och om hur man gör affärer runt om i olika länder. Vad man bör tänka på. Tränade på stadion och tog en taxi till KL. Där firade vi den indiska ljudfestivalen, Deepavali, med bland annat indisk mat i ett av alla tiotusentals food court som finns i KL!

Deepavali firas till minne av den hinduiska guden Ramas och är ungefär i klass med vårt nyår. Man firar Ramas återkomst efter hans exil i 14 år tillsammans med sin hustru. Man tänder lampor, ljus och seden säger att man ska vara extra snäll mot sina medmänniskor. Släktingar hälsar på varandra, man shoppar presenter och massvis med mat serveras. Som överallt annars i Asien. Man dansar och sjunger och för att driva bort ondska använder man fyrverkerier.

Nu ska jag sova i mitt betongrum. Min lampa släcks istället. Men jag lovar att vara snäll mot mina nära och kära. Godnatt.




Dan blev inte mätt så donken fick stå till tjänst. Men det finns ju McDonalds i Indien också.





The first lady väntar.

Nu har jag precis målat naglarna i den extrema businessfärgen, lila. Kavajen hänger nyputsad på en galje och de gröna kostymliknande byxorna hänger bredvid. Dock lite ostrukna men det får the First Lady ta. För imorgon ska jag och Astrid på International Women in Business Convention 2011 in Merlaka. Vi vet verkligen inte vad som väntar förutom bussen på oss klockan 0700. Vi har hört att First Lady ska tala och att the Former Prime Minister of Malaysia är en av talarna för att inspirera malaysiska kvinnor till entreprenörskap.

 

Jag ska iaf representera UKM med eller utan julgransglitter i bakgrunden. Det här är när vi hade möte med rektorn. Även då åkte kavajen fram. Jag ska inte berätta hur mycket jag svettades den dagen. Ullekavaj och 37 gradig värme går inte hand i hand. Man vad för man inte för att vara business och formell?

 







Ostronen snurrade 360 grader.

I lördags väntade middag på det väluppbokade Menara KL Tower. Med lock i öronen efter hissresan stannade vi med öppna munnar mitt i salongen. Det var på väg att bli solnedgång över en helt otrolig stad. Vår stad. Med byggnader av alla dess slag och höjder. Med tusentals människor under våra fötter. Det var så förträffligt vackert att vi inte kunde sluta le eller stänga våra munnar. Det var en otrolig stämning då vi fyra var helt ensamma i början. Vi sprang omkring och plåtade utsikten och varandra. Vi skrattade och personalen tittade frågade på oss, fast med ett litet leende på läpparna. När vi såg skaldjuren jublade vi. När ostronen låg uppradade kom ännu ett tjut och när marken började snurra var det nästan för mycket. Alla restaurangens bord är i en stor cirkel och sakta, sakta snurrar golvet runt för att gästerna inte missa en enda vinkel av utsikten över staden. Under fyra varv bytte vi den vanliga helgaktiviteten, att besöka paradisöar, till att besöka ett paradis högt uppe i himlen.

 

Jag hoppas man kan se lycka i våra bilder. För vi var verkligen superhappy. Genuit och länge.

 

 


 


Chinatown är vårt andra hem, Starbucks är vårt tredje.

På helgerna flyttar vi ibland in till metropolen och underbara Chinatown. Vi bor på samma ställe, med samma balkong och dricker vin i platsglas. Gör oss fina för utgångar och kommer hem med påsar. Igen. Vi förstår inte hur man kan konsumera så mycket hela tiden? Men en annan anledning att vi åker in till KL är för att bosätta oss på Starbucks. Riktigt kaffe, soffor och air condition. Tre saker vi inte har på campus i våra rum. Dessa tre saker är guld värda och hjläper oss plugga. Även om det inte blir effektivt, men det blir iaf något. Bättre än när vi försöker plugga med sandstrand mellan tårna eller paddelredskap mellan fingrarna.








Imorgon får ni se vad vi klädde upp oss för. Det var värt det 360 ggr om.


Hur man blir frisk i Malaysia

Imorse vaknade jag och tänkte: Oh crap, jag håller på att bli sjuk. Jag blev allvarligt upprörd och tänkte; Nej det har jag inte tid med. Jag bestämde mig genast för att ignorera känslan. Men efter vår presentation idag (vi var de enda som hade förstått uppgiften och gjorde rätt) kunde jag inte ljuga för mig själv längre. Jag var tvungen att konstatera att någon bacill hade drabbat mig. Men eftersom Malajer är ett enkelt folk. Dem säger alltid så om sig själva: "Malayisa very simple" "Malay people veeery siiimple".

Så tänkte jag också vara simpel. Vatten, svett och sömn skulle lösa min sjukdom som kom på frammarsch. Jag drack överdrivet. Tre liter vatten, två apelsinjoser, en äppeljos och en flaska lingondryck från IKEA, jag åt två skålar med cili kicap, som är malaysoya med femton råa hackade chilisar i samt att jag sov middag i värmen i tre timmar. Sedan åt jag jättestark Tom Yam soup, ris med chili, bullar, muffins och bröd. Avslutade med massa godis och en flaska vatten. Nu är jag frisk. Jag svettades bort skiten! God natt.

 

Jag håller på att skapa vykort här också. För vykorten i detta land är förfärligt fula. Någon har glömt bort den businessen i detta land. To be continued..

 

 


 


Chili, olja och socker.

Här äter vi middag varje dag. Det består av basen ris eller nudlar. Sedan är det olika grytliknande röror med kyckling eller räkor. (En mat/receptrapport kommer någon dag). Allt är flytande i olja eller innehåller fyra hundra gram socker. Det är gott och smakar ljuvligt. Förutom ibland om man råkar beställa småfiskar, som man toppar maten med här, som den rostade löken hemma på korven, eller om nudlarna är lite för överkoka. Det är ingen prettomat här inte. Men idag fick jag en lätt, antagligen ganska ironisk, utskällning av min granne från Jemen. Hon undrade bestämt hur vi kunde äta där hela tiden? Hon menade att våra magar skulle bli oljberoende och vårt blod fullt med socker. Hon kokar grönsaker på rummet i en riskokare. Undra hur mycket det smakar? Vatten? Vi älskar iaf vår cafeteria, vi får väl bara springa ett extra varv på stadion så att vi inte kommer hem som bullar med diabetes.



Sen har vi även ett mysterium att lösa. Våra frukostyogurtar försvinner spårlöst från kylskåpet. Jag ska bygga små filmkameror i väggarna och ta fingeravtryck imorgon. To be continued..



Every photograph is a lie

Vi paddlar istället för att läsa böcker. Vi kanske borde läsa mer, ta tag i våra studier, analysera mer och skriva fler arbeten. Men det är svårt. Tyvärr är inte lektionerna övermotiverande och lärarna är för det mesta inte alls inspirerande. Med undantag vår Global Management professor - Dr Norliza. Det kanske låter aggressivt och tråkigt, men kvantitet går före kvalitet.

Här kommer några typiska exempel:


I torsdags hade jag och Astrid presentation i Management Marketing. (Jag vill inte kommentera om någon lyssnade eller ej, det låter vi vara osagt). Varje vecka har vi 6 presentationer á 7 minuter var, men som de flesta vet tar presentationer längre tid, speciellt om lektionen börjar 8:00 och alla kommer 8:30, och tiden mellan alla dessa presentationer är ju inte precis effektiv. Det slutar med att vi är klara 20 minuter innan lektionen ska sluta. Då tycker läraren att det är onödigt att gå igenom något nytt och intressant. Han drar istället några trötta exempel om en bil och sen går han igenom grupparbetet igen. Det här arbetet har vi gått igenom fem ggr innan. Jag vet inte om han dumförklarar eleverna eller om han bara vill hem och dricka sitt malaysiska te. Ett annat exempel är idag när vi går igenom exakt samma sak som vi gjorde 2 lektioner sedan fast med nya siffror. Vi slutar efter en timme och jag och Astrid går snällt hem. Det tar lika lång tid att gå i värmen som vi är i skolan. En annan komisk sak, eller beskrivande exempel, är att vi för tillfället skriver ett arbete om H&M, vi ska introducera det på den malaysiska marknaden. När våra gruppmedlemmar skulle skicka vad de gjort hade den ena skrivit tre meningar och den andra kopierat från den första källan man hittar om man söker på Google. Förträffligt!


Allt är inte jämt en dans på rosor och ibland får man irritationsutslag, även om jag inte tar foton på dem. Lyckliga stunder är enklare att fotografera än nedgångna och uppgivna. Men vi lär oss så mycket annat om livet, om människor, kultur, skillnader, olika åsikter, förhoppningar och måsten. Våra livsdiskussioner sysselsätter oss om dagarna istället.

 

Men kom ihåg

"Every photograph is a lie, but it is within that lie that a mountain of truth is revealed"







Vi blir aldrig mätta på dessa vyer.

Ordet paradis känns lite uttjatat, så för att inte upprepa mig kan vi kalla detta för lyckoland – eller lyckoö.

 

Våra veckor är tämligen instängda på campus, ibland känns det som vi bor på ett behandlingshem. Vi klär oss efter viss klädkod, vi tränar regelbundet, vi svettas ut våra synder, vi får icke förtära alkohol och äter alltid liknande mat. Så det är mycket trevligt att lämna betonghus och sopätande apor. Dock finns det massa apor här på Pangkor Island också. Det finns även kakaduor och miljontals myggor som älskar vårt söta blod. Vi paddlar, läser böcker, dricker vin på stranden, pratar med lokalbor, äta massa cili kicap, som är soya med massa chili i samt diskuterar livet. Vi är tre är ganska envisa och starka individer med massor av åsikter, ni kan ju föreställa er våra samtal om alla mellan himmel och jord. Emellanåt känns det som jag är Johanna Koljonen i P3 och håller i programmet ”Jättestora frågor”. Vi njuter av varje sekund här borta och kan ibland inte förstå att vi är här. Tricket att nypa sig i armen har vi redan testat, det fungerar inte. Det är fortfarande overkligt ibland. Det är som att vi får resa och plugga. Inte plugga och resa. Som när man dricker mjölk med kaffe och inte kaffe med mjölk.

















Live från Pangkor Island

Jag vaknade kvart över sju av vågorna. Det är ingen klyschig påhittad mening, det var så. De andra sover fortfarande men jag hade inte mage att somna om när världen utanför vårt kackelackfyllda rum bjöd på detta. Jag tog med bok o mobilen, så här får ni det live, direkt från stranden och min solstol. Det är lite oklart hur denna ön är, för vi anlände till en kolsvart samhälle. Men utsikten nu på morgonkvisten är förträffligt fin.



Såhär kan en dag se ut - om vi inte badar och snorklar.




EMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEM

Skype är bra till mycket. Få kärlek o få glädje! JA! JA! FANTASTICO! WOW! Även fast det var lite suddigt, kändes det som jag satt hemma i soffan. Hela campus har nog vaknat.






Vi behövde bli lite andliga

Fredagar innebär ingen skola = utflyktsdagar! På schemat stod Batu Caves. Ett hinduiskt tempel i utkanden av Kuala Lumpur. Här samlas en gång om året 1 000 000 människor för att fira en indisk högtid. Det kan man kalla stort kalas. Varun var den av oss som blev mest andlig denna dag. Vi andra njöt av utsikten och den indiska maten. Aporna nöjt av uppmärksamheten och fladdermössen bajsade. Vi tog en liten guidad tur inne i en miljoner-miljarder år gammal grotta. Där allt liv inne i grottan bara lever för att fladdermnössen åker ut ur grottan, käkar lite frukt, kommer tillbaka och uträttar sina behov, som faller rakt ner på marken, som sedan över 1000 djurartern lever på. Det kan man kalla trevligt kretslopp. Vår värld är så fiffig.








Bland regnskog och moln fanns rulltrappor och roulettebord.

Vi åkte som sagt med bussen en timme för att sedan ta en linbana upp bland bergen. Tänk en perfekt regnskog, du ser i klart väder hela vägen ner till Kuala Lumpur och Petorias Tower, du förundras över hur vackert det är och så plötsligt framför ögonen på dig så kommer världens största komplex. Med fula slitna 70-talshus, oklara hus i regnbågens färger, skruttiga bergodalbanor som knappt ser ut att hålla. Ja det var dit vi hade kommit. En version av Las Vegas, fast med Asienmått istället. Nästan allt låg under marken och det var rulltrappor hit och rulltrappor dit. Det var snabbmatskedjor och spelstånd. Det var blinkande lampor över allt och tusentals turister. Alla där för att spendera pengar och umgås på detta oklara ställe.

Det fanns sex stora hotell, med cirka 6000 rum i varje, här uppe i bergen, men alla var fullbokade när vi anlände och vi försökte muta, smöra och flirta oss till ett rum. Men inga knep fungerade och det var bara att inse oss besegrade. Det var någon stor show och alla casinon som lockade folket hit denna oktoberlördag. Men vi tre svenska bestämde oss för att inte ge upp. Utan låste in våra väskor i ett skåp, gjorde oss snygga på handikappstoaletten och campade ett tag inne på ett café. Sedan var det bara att dyka ner i utbudet som fanns där uppe i bergen och låta tiden gå. Vi käkade indisk mat, drack vin, var på en oklart nattklubb med de sämsta sångarna jag någonsin sett på en scen, sjöng karaoke ensamma i ett rum till klockan 04.00. Någonstans där emellan besökte vi några av alla dessa casinon som låg i källarna. Vi var det enda västerlänningarna på hela stället. Stämningen var så speciell - i motsats mot Las Vegas. Här var alla sammanbitna, inga skratt hördes, inget skrik eller tjoande, inga drinkar på borden, inga snygga servitriser i korta kjolar. Här var det gratis choklad och te hur matsalsmaskiner, kineser som satt och antecknade systematiskt vilket nummer som varit, en annan kines som viskade "fuck" eller "mother fucker" hela tiden till oss och vi som syntes och hördes mest även fast vi satsade minst.

Framåt småtimmarna var det dags att hitta en plats för natten. Det blev ett golv inne i ett konferensrum och en röd heltäckningsmatta. I bakgrunden spelades hissmusik hela tiden och efter två timmar gav vi upp. Ganska utvilade faktiskt. Vi tog linbanan ner igen och begav oss hem till campus. Men en mycket konstig upplevelse rikare.



Ps. Jag vill påpeka att vi var ganska rädda när vi åkte den där attraktionen. Dels för att den bara inte såg pålitlig ut men även för att vi var ensam att åka på slutet och helt plötsligt stannade vår vagn och började låta underligt. Sedan kom det massa män och såg funderade ut. Sen tog de fram skruvmejslar och började mecka lite under oss. Allt medan vi satt tysta kvar. Sedan körde dem. Vi skrek som aldrig förr. Men vi överlevde, dock så började de fixa ännu mer efter att vi kommit tillbaka och maskinen togs ur bruk. Nämen trevligt, inte alls obehagligt.



Ett resultat av mycket oklart poserade.

I sann Asienanda är jag och Astrid med på antalet fotografier varje dag. Ibland väldig många faktiskt. Någon frågar lite försynt om de kan ta en bild medan andra bara dyker upp bakifrån och tar en bild med det obligatoriska peace-tecknet. Ibland känner vi oss som Britany Spears ibland som kungen. Men oftast ganska obekväma. Vi ler lite snett och tänker oss bort. Vi brukar ganska ofta fråga oss själva vart alla dessa bilder hamnar och hur många vi är med på egentligen. Idag spårade vi iaf en bild. Helt plötsligt dyker vi upp på facebook. På en okänd killes profilbild.





Malaysias svar på Las Vegas ska besökas.

Nu sitter vi, jag, Dan, Astrid, Varun o Pika, på bussen mot bergen. Vi vet inte riktigt vad som väntar, men något i stil med: Las Vegas-style byggnader, färgglada hus, turister, bergodalbanor, Cable Car genom djungeln, gorillajakt, pengaslösande, vattenrushkanor, friterade bananer, ballonger, frukostbufféer, arabisk musik, karaoke, tusentals kineser, inga muslimer för se får inte spela, en o annan drink, 37 gradig hetta o kyliga nätter. Dessa kyliga nätter varnade Pika om, jag kollade upp temperaturen i natt o det visade på 22 grader. Pika skulle bli en gulligt isglass i Sverige.

Kamrater, systrar och bröder, jag återkommer med en rapport när jag har mer att komma med än lösa spekulationer.


Men miljonerna hade vi iaf tänk kamma hem inatt. Då kan vi köpa en helikopter och spara så mycket tid i detta land.

Dan utmanade ödet och fotograferade människor som utmanade ödet ännu mer.







Signerat Dan Girdea


Om någon vill komma hit så bjuder jag och malajerna på detta.







One ordinary thursday in school.

Jag vet inte riktigt men jag har en känsla att jag pratar för de flesta som gör sin utbytestermin i Asien nu. Det är otroligt annorlunda. Ibland förstår man inte riktigt att man sitter i skolan. Blundar man skulle man lika gärna kunnat sitta på ett café. Eller för min del, på en gräsmatta någonstans i Shanghai. Det pratas nämligen så mycket under lektionerna (läs: kinesiska) att jag blir chockad. Och då är ju inte jag den tystaste hönan i hönshuset i vanliga fall. Låt mig beskriva ur en typisk lektion kan se ut:

 

Men vet aldrig exakt när lektionen börjar. Är det hel? Akademisk kvart? Eller bara när alla har kommit? När läraren väl börjar agera där framme är det bara jag och Astrid som lyssnar. Det är även bara vi som frågar och ifrågasätter. Tittar man runt så sitter halva klassen och spelar på mobilen eller klickar på sin iPad. Den andra hälften pratar, snackar, skrattar eller fifflar med något oförklarligt. Självfallet blir det en ond cirkel för eftersom ingen lyssnar eller engagerar sig i ämnet tappar läraren ibland lusten och skyndar iväg med PowerPoint presentationen för att bara få det överstökat. Mitt i allt ska vi ibland be och då blir alla tyst och eftersom vi är en internationell klass, bestående av 95% kineser, 4% svenskar och 1% muslimer, så är det inte många som knäpper händer till en skål i den klassiska bönehandhållningen. Någon kines kommer i shorts och blir smått utskälld. Det pratas om hur viktigt det är med bra betyg och läraren konstrar att det är en i klassen som är  ”below”, vilket alla ”oohhh”:ar åt. Han berättar även vilka som är bäst och jag sitter häpen och förundras över öppenheten.


När det är dags för presentationer är det svårt att höra vad studenten där framme säger. Av två skäl, uttalet och att han står med ryggen mot publiken för att han läser direkt från sin powerpoint-slide som innehåller fler ord är Koranen har på en sida. Vid detta läge har ni självfallet förstått att ingen lyssnar på vad han där framme säger. Fast denna gång spelar de inte spel utan de skriver av varandra till finansläxan vi har till nästa vecka. Det är en duktig elev som gjort den och alla andra kopierar. Jag häpnas åter igen men efter ett tag kommer jag på mig själv att själv sitta och rita så figurer i min dagbok eller sortera pennorna i färgordning. Jag har tappat min koncentration i samma takt som taxibilarna kör i denna stad.


Men, jag får tillbaka lusten då läraren drar massa malajsiska och Asienexempel. Jag är här för att lära, inspireras och låta min kreativitet flöda. Jag skriver ner citat, roliga anekdoter och nyttiga asiatiska konstaterande.  Jag fylls av massa idéer men samtidigt av en lätt frustration. Det verkar som om ingen vill vara här förutom att fylla deras föräldrars önskan. Någon som vill komma hit och ta deras plats istället? Någon som uppskattar det. Så världen kan bli god igen. Annars är blir jag rädd för vad som kommer hända med den?


Jag var bara tvungen att få det ur mig. Imorgon kommer jag vara glad igen. Dessutom skrattade jag högt en gång för mig själv idag. Jag åkte tåg själv in till KL och hade på mig ett par skor, med lite klack, men detta ledde till att jag var 50 cm längre än alla andra. Jag kände mig som en jätte som kom farandes i en avlång tub. Det var nästan lite härligt.

 

Malayspårkkurs nedan och betydligt mer ordning och reda.



 


Asian style - takeaway in a plastic bag.




Mat, kaffe, oboy, limejuice, ris, soppa eller nudlar.


En enkel analys av pengavärdet på UKM

Okej detta land är billigt. Det vi ni redan. Men här kommer en matematisk storslagen analys på vad saker och ting kostar och är värda ur någon på campus ögon.

Rummet/dag för malajer: 7 SEK för dubbelrum. 9 SEK för singelrum.
Middag med extra mycket ris: 8 SEK
Iskaffe: 2 SEK
Kaffe från en maskin: 1 SEK
En påse med jordnötter: 2 SEK
Sunsilk Schampoo: 11 SEK
Årskort på gymmet: 40 SEK
MP3: 60 SEK
40 min tågresa: 7 SEK
Taxi 35 km: 80 SEK
Mellanmålspannkaka: 2 SEK
En månads internet: 26 SEK

Som ni ser kan man komma ganska billigt undan om man bara lever campusliv. Dock ser det ju inte riktigt ut så för oss, vi gör saker hela tiden och pengar flyger faktiskt iväg. Eftersom det är såpass billigt spenderar man mer; läs: shoppar, åker taxi o reser mer. Men med tanke på hur mycket vi skulle gjort av med om kursen låg i 10 SEK på 1 MYR istället för två, så ska vi vara lyckligt lottade.

Nu till varför jag nämner detta nu. Vår partner in crime, Varon från Thailand, (vi fyra har bildat en stark kvartett här sörrni), ska nämligen extraknäcka lite i ett Nescafé-stånd. I svenska mått skulle det nog vara ett creddigt Espressohousestånd på någon hipp gata. Grädden på moset på denna story är att han tjänar 6 SEK i timmen. Vilket vi blev helt chockade över och beskrev med högfärdiga och dryga svenska tankar att detta var ju bestämt olagligt i Sverige. Så lite får man inte tjäna. Mamma mia.

Men om man tänker på vad man får för det, i UKM-dollar. En timlön ger en hel dags boende, i Sverige när jag bodde på Södra vägen kostade en dag 160 SEK vilket isåfall skulle vara en toppentimlön. Man kan köpa 3 islatte vilket på denna svenska Espressobar skulle kostar 32 SEK. 32 x 3 = 96 SEK, vilket är en okej timpenning i Sverige. På sex timmar har du tjänat ett helt års gymkort. Det skulle ta mig 32 timmar i Sverige. Nästan en hel vecka dvs. Ja ni hänger med på noterna.

Men samtidigt vet jag inte om jag kan förstå. 6 kronor i timmen! Jag vet inte vad jag är mest häpen över. Lönen eller priserna. Men som allt annat i livet - det beror på.


Vi firar med att tacka gudarna.



Om någon längtar tillbaka till sommaren kan jag konstaterar att här finns den fortfarnande. Så här kommer lite värmande bilder




















Ni får hata eller älska mig för bilderna. Men jag kan inte låta bli. Och det värsta är att jag har hundratals till i samma klass.
Astrids undervattenskamera är fantastisk.



Turist i min egna stad

Här kommer lite fler bilder från helgen. Idag har svetten runnit och vi har haft Malaykurs, lektion nummer två. Vi börjar plocka upp lite meningar som vi hektiskt testar på personalen på vår cafeteria. De bara skrattar. Just nu handlar de flesta meningar om mat eller dryck. Eftersom detta är väldigt väsentligt i Malaysia. Om man träffar en ny människa i detta land frågar de 1. Where are you from? och 2. Can you eat malayfood, do you like it?.


Natten är lång i KL, det är trafikkaos i staden till klockan 02.00. Vi undrar hela tiden vad folk gör åkandes hela natten. Jag har min egen teori att eftersom de flesta är muslimer och inte dricker alkohol så kör de bil till alla ställen, kompisar, bio, caféer osv. I Sverige tar vi ett glas vin och bilen lämnas hemma. Jag tror inte alls att det har något med alla miljoner som bor här.


Utanför vårt favorithak. Pavilion - The Mall. Med en fantastisk foodcourt på bottenvåningen. Här ser ni oss utföra The Shuffle Dance, en dans som blivit ett KL-koncept.


På det där foodcourtet käkar vi ofta Beef Randang - vi älskar det möra köttet i någon typ av jordnötssås. Dock blev vi utskällda av vår taxichaufför igår för att vi bara äter det. Randang är nämligen den maträtt som innehåller mest fett och han menade att vi var tvungna att tänka på kolesterolvärdet. Inte bra med för högt, konstaterade han. Tack farbror doktorn, vi får se om vi lyssnar på dig.


Många i Malaysia har sjukt coola cyklar. Dem kallar vi Indie-malayerna. Japp, de finns här med, inte bara i Göteborg på Magasinsgatan sittandes och dricka cappuccino på Da Matteo efter en hård kväll på Yaki-Da.


Sen var det ju den där Arbetsmarknadsmässan. Ganska lam, men de hade en kristallkrona i taket och vi raggade visitkort till lite projekt vi har i skolan. Vi ska intervjua en chef på ett malaysiskt företag om kulturella skillnader.



Floden är lika smutsig som Stureplan eller Avenyn är efter en stökig löningslördag.


Efter en månad i denna stad börjar man verkligen hitta, även om mycket ser likadant ut och gatorna är enorma, antingen enorma med bilar eller enorma med smuts och sopor. Men om man kommer bort kan man alltid lokalisera de två tornen och smidigt följa dem hemåt.

Vårt Retailervaruhus kommer vi hålla för oss själva, här kan vi göra världens fynd. Dock måste man vara en jävel på business, för här fungerar inte Chinatown prutningar, eftersom man måste köpa stora mängder. Vi lyckades ganska bra genom att köpa snyggaste träningsväskan hittills. Nästa gång kommer vi hem med 36 solglasögon. Någon som är intresserad?





Time is money - fortunately, time is cheap in Malaysia.

Tågen är inte riktigt pålitliga här, heller inte tiden. Med hoppet uppe tror man att det går ganska snabbt att åka in till KL, men ibland spökar tiden och vipps har det gått 2,5 timmar från dörr till dörr. Därför gjorde vi en spontanhelg i vår egen stad. Packade en weekendbag och flyttade in till Chinatown. För 40 kronor pp hade vi egen balkong, bättre toa och dusch än campus och bodde mitt i kinesernas hjärta.

Helgen var varit intensiv:
Vi har såklart shoppat. Vi hittade ett retailer-varuhus (där alla i hela staden köper sina saker ifrån, allt från små affärer till de galna försäljarna i Chinatown). Importsuget till Sverige är stort och vi har börjat smida planer. Fråga är vad vi ska satsa på? Vi har varit på den coolaste roof top baren jag någonsin sett. Vi var på en arbetsmarknadsmässa för ekonomistudenter och skröt om oss själva. Vi har druckit prutt-vin på balkonen, vi har vandrat runt i Little India. Dan köpte en kamera och vi hoppade framför den. Vi har åkt Monorail över staden. Vi var på ännu en bio, vill inte ens kommentera vilken. Men framför allt såg vi 96 galna människor kasta sig ut från KL-Tower. 500 meter rakt upp och de kastade sig rakt ner. Den höjdrädda delen av Cecilia Sandström dog och hade svårt att andas varje gång hon såg någon ta sats där uppe för att möta asfalten på marken. Dan åkte upp och dinglade med fötterna. Mer om det senare.